Een groenere wereld

Bewust omgaan met energie in je huishouden is nog niet zo makkelijk.
Ik heb dit zelf aan de lijve onder vonden bij het kopen van een nieuwe wasmachine.

Ik dacht goed bezig te zijn door alleen apparaten te kopen met een groen energielabel, maar zo makkelijk bleek te het niet te zijn.verder kijken dan energiezuinig label

In veel webwinkels (Media Markt, Coolblue  en BCC) kun je makkelijk filteren op energielabel. Zelf ging ik er vanuit dat A+++-50% de zuinigste wasmachines zijn die momenteel verkrijgbaar zijn. Dit is helaas maar ten dele waar.

Gelukkig zijn er websites (zoals WasmachineSale) waar je terecht kan voor advies als je een nieuwe wasmachine gaat kopen.
De redactie heeft mij goed geholpen en heeft uitleg gegeven over waarop je moet letten.

Vooral door te gaan voor een passende machine voor je persoonlijke situatie is de meest duurzame oplossing.  En dat een grote wasmachine met A+++-50% meer energie verbruikt dan een  kleine wasmachine met een minder groen energielabel, was voor mij echt nieuw.

Hieronder een aantal duurzame weetjes over je huishouden, waarmee je werkt aan een groenere wereld.

 

Wasmachines en drogers  tips

 • Was zoveel mogelijk op 30 graden. Moderne wasmachines en  wasmiddelen  zijn hiervoor ontwikkeld.
  Alleen echt vieze was, was ik op een hogere temperatuur. Wassen op 30 graden scheelt ruim de helft aan energie in vergelijking met wassen op 60 graden.
 • Laat een oude huishoudelijke apparatuur niet meer repareren. Nieuwe apparatuur is veel zuiniger met energie. Zelfs als  je de productie ervan wordt meegeteld.
  Lever oude apparatuur uiteraard in bij je gemeente of laat deze meenemen door de winkel waar je je nieuwe wasmachine of droger koopt.
 • Let op het energielabel.  Hoe hoger en groener het label, des te zuiniger het apparaat. Maar nog belangrijker, koop witgoed waarvan de inhoud van de machine past bij je huidhouden.

 

Verwarming en CV

 • Zorg dat de radiator vrij is , waardoor de radiatoren zijn warmte kwijt kan.
  Zet dus geen banken of lange gordijnen voor de radiator. Dat scheelt op jaarbasis 150m3 gas.
 • Een graadje lager bespaart 90 m3 aan gas. De verwarming kan zeker overdag best wat lager.  Door een trui aan te trekken bespaar je  7% op het energiegebruik.

 

Koelkasten

 • Koelkast en vriezer zijn groot verbruikers en gebruiken ongeveer 17% van de elektriciteit in een gemiddeld huishouden.
  De nieuwe generatie koelkasten besparen enorm veel energie. Kies een koelkast met het beste energielabel. De meerprijs bij de aanschaf, bespaar je snel terug op je jaarlijks energieverbruik.