5 feiten waarom vegetariërs de wereld verbeteren

Minder vlees eten en bewust kiezen voor meer groente en fruit!
Het is wetenschappelijk bewezen dat dit gezonder is, maar je draagt ook daadwerkelijk bij aan een groenere wereld en een vitaler leven.
Hier 5 redenen op een rij om een vaker te kiezen voor een bordje zonder vlees. Er zijn genoeg vleesvervangers en lekkere recepten waarmee je een heerlijke maaltijd kan maken zonder vlees.

1. vegetarisch eten voorkomt een middagdip

Groente bevatten veel voedingsvezels en juist weinig calorieën.
Daarmee zijn ze de perfecte bron om geest en lichaam fit te houden.
Kies je voor een lunch met veel groente, dan heb je geen last van een after-lunch dip.

2.vegetariërs gaan klimaatverandering tegen

Wereldwijd zorgt de veehouderij voor 14,5%  van alle uitstoot van broeikasgassen.
Met name door de uitstoot van CO² en methaangas. Dit is evenveel als de totale transportsector.
Ter vergelijking: één koe stoot evenveel broeikasgassen uit als een auto die 70.000 km rijdt.
Bizar als je denkt dat zoveel focus is op auto’s, terwijl iedereen zelf effectief kan bijdragen door de vleesconsumptie te verminderen.
Verder produceren de meer dan 570 diëten die in Nederland houden voor vleesproductie 74 miljard kilo mest en veel fijnstof.
Deze mest zorgt voor verzuring  van land en water, waardoor inheemse planten en insecten uitsterven.

3. Gezonder leven.kleuren groente

Voeding met veel vlees is ongezond en wordt in verband gebracht met ernstige ziekten.
Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert daarom om niet meer dan 500 gram roodvlees per week te eten. Eet vlees daarom met mate.
Groente en fruit bieden een veel zonder alternatief om zelf vitaal en gezond te blijven.
Elke kleur van je groente en fruit biedt specifieke gezondheidsvoordelen.
Probeer daarom en zo kleurrijk mogelijk broodje te maken van groen, geel tot rood.
Je maakt dan optimaal gebruik van de kracht van groente en fruit.

4. Vegetariërs zijn zuinig met ons schoon en zoetwater

Gebrek aan schoon water wordt als een toekomstige bron voor wereld conflicten gezien.
Van al het zoetwater wat we gebruiken, is 43% nodig voor de productie van vlees, eieren en zuivel. Slecht 1% van ons water gebruiken we in het huishouden.

5. vegetariërs gaan hongersnood tegen

Voor elke kilo vlees die wordt geproduceerd is 25 kilo diervoer nodig. Helaas worden soja en graan (de grondstoffen voor veevoer)
verbouwd in de gebieden waar de mensen zelf weinig te eten hebben en wordt hiervoor veel bos gekapt.
Veel honger wordt voorkomen als de mensen in deze gebieden zelf het graan en soja eten.
Door een eerlijkere voedselverdeling voor toekomstige honger noden voorkomen.

Geen vlees welke vervangers zijn er?

Als je er voor kiest om (part-time) vegetariër te worden is het belangrijk om de juiste vervangers te gebruiken om fit te gezond te blijven.
Noten zijn prima vervanger om de voedingsstoffen die in vlees zitten te vervangen.
Hieronder zullen we een uitgebreid overzicht gaan maken van verschillende noten en peulvruchten die je kunt gebruiken als vleesvervanger.

Ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *